İzmit Körfezi bu panelde masaya yatırıldı

“`html

İzmit Körfezi İçin Sağlıklı Deniz Ekosistemi Paneli Gerçekleşti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin su kalitesini izlemek ve kirliliği önlemek amacıyla TÜBİTAK-MAM ile iş birliği yaparak “Hedef Sağlıklı Bir Deniz Ekosistemi” konulu önemli bir panel düzenledi. Etkinlik, iki oturum şeklinde gerçekleştirildi ve İzmit Körfezi’nde gerçekleştirilen çalışmalar, mevcut sorunlar ve olası çözüm önerileri ele alındı.

Kocaeli Kongre Merkezi’nde Yoğun Katılım

Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde, üniversiteler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve farklı kurumların temsilcileri yer aldı. “Değişen İklime; Marmara’nın Uyumu” başlıklı oturumda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, kurumun biyolojik arıtma sisteminin %70’in üzerinde olduğunu belirtti.

“Mavi ile Yeşilin Buluşması” Fotoğraf Yarışması ve Bilgi Yarışması

Oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Barış Salihoğlu üstlenirken, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdil Sayımer ve diğer katılımcılar da konuşmalarına yer verdiler. Etkinliğin başlangıcında, Ulusal İzmit Körfezi “Mavi ile Yeşilin Buluşması; Diriliş İzmit Körfezi” fotoğraf yarışmasında ödül kazananlara ödülleri takdim edildi. Ayrıca, ilgiyle takip edilen bilgi yarışmasında başarılı olan katılımcılara, ödüllerini Genel Sekreter Baraçlı verdi.

“Yüzde 70’in Üzerinde İleri Biyolojik Arıtma”

Oturumda konuşan Dr. Hayri Baraçlı, “Denizlerimizi ve doğayı korumak için buradayız. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki çalışmaları çok değerli. Deniz kirliliğinin başlıca nedeni, denizlerin kirletilmesidir. Marmara Denizi’nin doğal varlığa saygı göstererek korunması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Bu kapsamda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin %70’in üzerinde ileri biyolojik arıtma sistemi ile çalışan tesislerinin önemli avantajlar sunduğunu vurguladı.

Marmara Denizi’nde Çeşitli Baskılar Var

Marmara Denizi’nin iklim değişikliği ve diğer faktörler tarafından baskı altında olduğunu belirten Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin temiz deniz hedefi doğrultusunda attığı adımlar oldukça mühim” dedi.

16 Yıldır İzmit Körfezi İzleniyor

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, İzmit Körfezi’nde 16 yıldır süren izleme çalışmalarına değinerek, “Deniz araştırmaları için veri toplamak kritik öneme sahiptir. 17 yıl önce meydana gelen değişimler üzerine yaptığımız çalışmalar sonucunda, deniz yüzeyinde gözlemlenen sorunlar için çözüm önerileri geliştiriyoruz” dedi.

Deniz Koruma İçin Evlerden Başlayalım

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdil Sayımer, toplumsal farkındalığın artırılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, “Evlerimizden denizleri koruma bilincine sahip çıkmalıyız. Kullandığımız her su damlasının denizlere ulaşacağını unutmamalıyız” dedi.

Çözüm Önerileri ve Çalışmalar

Panelin öğleden sonraki bölümünde, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Koordinatörü Dr. Ahmet Cihat Kahraman moderatörlüğünde yapılan tartışmalarda, İzmit Körfezi ile ilgili çözüm önerilerine odaklanıldı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem’in çevre projeleri ve sürdürülebilirlik çalışmaları dikkat çekti.

Dip Çamuru Temizliği Projesi Alan Gezisi

Panelin sonunda katılımcılar, “İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi” alanına götürülerek çalışmalara yönelik bilgilendirildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir